Maternitat Subrogada

La gestació per substitució (gestació subrogada o mare de lloguer) està prohibida a Espanya, per la qual cosa els ciutadans espanyols que vulguin ser pares per aquest mètode, han d'acudir a països en els quals aquest procés sigui legal.

En l'actualitat, existeix una àmplia oferta d'Agències que es dediquen a posar en contacte als futurs pares amb mares de lloguer, no obstant això, ni en tots els països ni totes les agències respecten igual els drets dels uns i dels altres podent dificultar, i fins i tot impedir, el reconeixement de la paternitat al nostre país.

Per aquest motiu, és imprescindible que els futurs pares estiguin convenientment assessorats, per poder gaudir de la gestació amb tranquil•litat i la seguretat que el seu fill serà reconegut com a tal a Espanya.

A LEX360 comptem amb advocats especialitzats en aquesta matèria amb una àmplia experiència que els ajudaran a resoldre els seus dubtes, aconsellant-los al llarg de tot el procés i realitzant aquelles gestions, reclamacions i/o actuacions que siguin pertinents per al reconeixement de la seva paternitat a Espanya. Perquè l'important és que vostès, en un moment tan feliç de les seves vides, puguin centrar-se a gaudir de la seva família.

PREGUNTES FREQÜENTS

Si la gestació subrogada està prohibida a espanya, és possible inscriure al meu fill en el registre civil?, constarem el meu pareja i jo com a pares?

En relació a la primera pregunta, la Instrucció de 5 d'octubre de 2010 de la Direcció General dels Registres i del Notariat sobre règim registral de la filiació dels nascuts mitjançant gestació per substitució, permet que tinguin accés al Registre Civil espanyol els nascuts a l'estranger mitjançant la mateixa sempre que almenys un dels progenitors sigui de nacionalitat espanyola i juntament amb la sol•licitud d'inscripció, es presenti la resolució judicial dictada per Tribunal competent en la qual es determini la filiació del nascut.

Com a norma general, aquesta resolució judicial estrangera haurà de ser objecte de exequátur. No obstant això, no serà necessari si la resolució judicial estrangera té el seu origen en un procediment anàleg a un espanyol de jurisdicció voluntària. En aquests casos, l'encarregat del Registre Civil es limitarà a comprovar:

  • La regularitat i autenticitat formal de la resolució judicial estrangera i de qualssevol altres documents que s'haguessin presentat.
  • Que el Tribunal d'origen hagués basat la seva competència judicial internacional en criteris equivalents als contemplats en la legislació espanyola.
  • Que s'haguessin garantit els drets processals de les parts, en particular, de la mare gestant.
  • Que no s'ha produït una vulneració de l'interès superior del menor i dels drets de la mare gestant. Especialment, haurà de verificar que el consentiment d'aquesta última s'ha obtingut de forma lliure i voluntària, sense incórrer en error, dol o violència i que té capacitat natural suficient.
  • Que la resolució judicial és ferma i que els consentiments prestats són irrevocables, o bé, si estiguessin subjectes a un termini de revocabilitat conforme a la legislació estrangera aplicable, que aquest hagués transcorregut, sense que qui tingui reconeguda facultat de revocació, l'hagués exercitat.

I, en cas que tot sigui correcte, inscriurà al seu fill en el Registre Civil constant com a pares del seu fill Un. i la seva parella, si així ho van convenir i no apareixent, en cap lloc, el nom ni de la mare gestant ni, si escau, de la donant.

Com a mare per gestació subrogada, tinc dret a la prestació per maternitat?

Sí, tant el Tribunal Superior de Justícia d'Astúries com el de Madrid han reconegut, en recents sentències, el dret de sengles treballadors per compte d'altre –en el cas d'Astúries una dona i en de Madrid un home- a rebre la prestació per maternitat i al descans de 16 setmanes en haver estat mare i pare, respectivament, per gestació subrogada.